DSC_0053_72dpi

Foto: Magnus Bergquist


Heidi Baier, vissångerskan som finner den största inspirationen vid sitt lilla torp i den slumrande landsbygden. I Dalarnas vemodiga djupa skogar där hennes säregna tolkningar växer fram, med Dan Anderssons tassemarker alldeles runt husknuten.

En välrenomerad vissångerska från södra Dalarna som sedan fjorton års ålder spelat sina egna tolkningar av den svenska visskatten. Hon tolkar guldkorn så som Barbro Hörberg, Björn Afzelius, Mikael Wiehe, Dan Andersson m fl.


Vid fjorton års ålder lär sig Heidi spela gitarr själv över ett sommarlov. Ett år senare stod Heidi på scenen för första gången och uppträdde offentligt med sin gitarr.

Dan Anderssons dikter grep tag i Heidi tidigt, då hon lyssnat till sin mammas morbror som ofta sjöng och spelade Dan Anderssons dikter av olika tonsättare. Det största intrycket fick Heidi vid tio års ålder då hon lyssnade till Pär Sörman som framförde ett Dan Andersson program vid Sunnansjö Herrgård. Då satt Heidi som trollbunden och blev fast för Dan Anderssons dikter.

”Det är det starka vemodet och dess allvar som ger ett djup i Dans dikter och som jag själv känner igen mig i. Dan Anderssons dikter berör mig på djupet och därför älskar jag hans dikter. Att det blev just visor som kom att sätta sin prägel på Heidi säger hon själv är för att det är oftast en berättelse av något slag och ett budskap som ger ett djup i sångerna.”

Andra förebilder till Heidi inom musiken är många, bl.a Agnetha Fältskog, Helen Sjöholm, Anita Lindblom, Susanne Alfvengren, Cajsa Stina Åkerström, Barbro Hörberg, Edith Piaf och allra störst Ulla Billquist.

”Ullas sånger, är glada, men vemodet finns i varje sång hon tog sig an, det är just därför Ullas sånger och hennes bedårande röst slår an det vemodiga, och glada i mig.”

Utmärkelser

2019 Ludvika kommuns arbetsstipendium för kulturverksamhet
2014 Lilla Dan Andersson priset
2009 Paljakapriset
2008 Grangärde festivalens musikstipendium
2004 Evert Taube stipendium

Utbildning

2019- Calle Flygares Teaterskola, Stockholm
2006-2007 Teaterlinjen på Nordiska folkhögskolan
2004-2005 Vislinjen på Nordiska folkhögskolan
2001-2004 Estetiskaprogrammet, musikinriktning

Kuriosa om Heidi

Har suttit med i priskommitén för Dan Andersson priset

Nationaldagsfirande i samband med Ludvikas hundraårsfirande som stad, musikaliskt framträdande inför kungen och drottningen. 6 juni, 2019

Musikaliskt framträdande i samband med en begravning, där stadsministern, Stefan Löfven var officiant, 2018

Har tagit sånglektioner för Torsten Föllinger 2004-2005
Agerat förband till Tommy Körberg under Dan Andersson veckan 2012
Agerat förband till Jack Vreeswijk under Dan Andersson veckan 2006
Hon har samarbetat med Gunnar Moren från Östen med resten
Har tidigare suttit med i Dan Andersson sällskapets styrelseerror: Content is protected !!